MUT’DA BU YIL 120 BÝN TON ZEYTÝN REKOLTESÝ BEKLENÝYOR
Türkiye’de zeytin ve zeytinyaðýnýn yaklaþýk yüzde 20’sini karþýlayan Mersin’in Mut ilçesinde hasat sezonu devam ediyor. Bu yýl ilçede 120 bin ton zeytin ve 10 bin ton civarýnda zeytinyaðý rekoltesi bekleniyor.
Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Mut’ta hem sofralýk hem de yaðlýk zeytin üretimi sürüyor. Sabahýn erken saatlerinde bahçelere giren iþçiler, taraklarla zeytin hasadý yapýyor. Hasat edilen zeytinler boylarýna göre eleklerle ayrýlarak sofralýk olarak tüketilmek üzere veya yað üretim tesislerine gönderiliyor.
Elek numarasýna göre kilogramý 30 ila 70 lira arasýnda deðiþen sofralýk zeytinin yaný sýra, zeytinyaðýnýn litre fiyatý ise 250 ile 350 TL arasýnda alýcý buluyor.
Mut Ziraat Odasý Baþkaný Muharrem Yýlmaz ise ilçedeki üretim kapasitesine iliþkin þu bilgileri paylaþtý:
"Mut ilçemizde kayýtlý 700 bin dönüm arazinin 300 bininde zeytin üretimi yapýlmaktadýr. Rekolte geçen yýla göre biraz düþük olsa da fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Zeytinyaðý litre fiyatý 250-350 TL arasýnda, sofralýk zeytin ise 30-70 TL arasýnda satýlýyor. Ýlçemizde 11 adet salamura, 21 adet zeytinyaðý fabrikasý bulunuyor. Ürettiðimiz zeytinyaðlarý Fransa, Japonya ve Birleþik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç edilmektedir."
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA


